Scan Magazine

Gamle teknikker i en moderne verden.

Hos Øverbygg, en av de ledende leverandørene av tradisjonelle tømmerhus, er de ansatte stolte av å videreføre en gammel tradisjon. Etablert utenfor Trondheim, i Snåsa, i 1991, har Øverbygg vokst til å bli en av Skandinavias mest pålitelige produsenter av tømmerhus. I tillegg til hovedproduksjonsstedet i Norge, har de også en avdeling i Åre, Sverige.


Miljøvennlig

"Tømmerhus er bygget med naturlige, bærekraftige materialer. De er naturlig ventilerte og gir et sunt og komfortabelt liv," forklarer Skaanes.

De fleste av Øverbyggs hus blir brukt som hytter, men etterspørselen etter tømmerhus som permanente boliger øker. Ifølge Karl Skaanes, administrerende daglig leder i Øverbygg, skyldes dette ikke minst at teknikken også har mange attraktive egenskaper for moderne boliger.

Med eksplosivt stigende priser på energikrevende byggematerialer representerer trevirke også et mer økonomisk alternativ."

 


Hvordan det gjøres

Når Øverbygg mottar en ny bestilling, blir designet laget digitalt før de viktigste delene av huset blir bygget på produksjonsstedet i Trøndelag eller Åre. Disse blir deretter transportert til byggeplassen, der de monteres og lag av isolasjon blir plassert mellom hver tømmerstokk. Taket blir montert til slutt. "Det tar faktisk bare noen få dager å montere de ytre veggene," sier Skaanes.

Øverbygg er sertifisert av Trygt Hyttekjøp - en norsk forening som arbeider for å beskytte forbrukerne ved å fremme kvalitetsbyggere innen hyttesektoren.

Bygger sammen med klienten, ikke for dem.

Mens standardiserte løsninger er grunnlaget for byggeprosessen, understreker Skaanes at hvert hytte eller hus de bygger er basert på klientens spesifikasjoner. "Vi tilpasser hvert hus og hver hytte til klientens ønsker. Vi pleier å si at vi bygger sammen med klientene, ikke for dem," understreker han.

Resultatet er uansett et miljøvennlig og helsevennlig hus å bo i - enten det er permanent eller under helge- og ferieopphold.