Hvorfor laft?

friske-mennesker1. Et sunt inneklima

Hvorfor er mennesker som bor i laftet hus friskere enn andre?

En laftevegg absorberer fuktighet og avgir fuktighet til rommet. Ideell fuktighet innendørs er mellom 30-50%. Hus av massiv tømmer puster, og ligger naturlig  innenfor dette intervallet, og her vil ikke bakterier trives. Luften er behagelig å puste i.  En drøm for astma- og allergikere.

Trevirke er et rent byggemateriale og avgir ikke kjemiske gasser eller skadelige partikler. Tømmerveggen puster naturlig da den ikke inneholder plast eller andre kunstige byggematerialer. Et bolighus i tømmer slipper krav om  ventilasjon. Innervegger i tømmer bidrar til et jevnt inneklima i alle rom.


 

2. Miljø – Et økologisk valg

Mennesker som bor i et laftet hus bidrar til miljø over hele verdikjeden!

Trevirke er et overlegent byggemateriale i og for hele økosystemet. En 100% fornybar ressurs som fanger karbon. Når et tre vokster binder det CO2 som lagres permanent i materialet. Ved å bruke 1 m3 trevirke i stede for eksempel betong sparer man lufta for nesten 1000 kg CO2. Bygg i tømmer og gi samtidig et stort bidrag til klimakvoten.

Skogbruk er viktig for oss fordi det vokser mer skog enn det som avvirkes. VoØkologiksende trær binder mere CO2 enn eldre skog og samtidig frigjøres oksygen i luften. Ta vare på planeten. La din familie og etterkommere puste inn frisk luft produsert fra nye voksende skoger. Vær med og bidra til at vi unngår katastrofale følger av drivhuseffekt.

Våre hytter er produsert av seinvokst furu fra Norden. Ved produksjon av lamelltre brukes et naturbasert bindemiddel (melamin) som beholder den naturlige pusteevnen og ikke frigjør lukt eller skadelige partikler.


Pusteevne 3. Energieffektive boliger

Laftestokker magasinerer varme og gir en jevn og behagelig temperatur

Hus og hytter fra Øverbygg produseres industrielt med perfekte knuter og sammenføyninger. Det tømmeret vi bruker er nedtørket før produksjon og gir lite sig. Naturvennlig isolasjon stiftes fast mellom hver stokk allerede i produksjonsfasen. En moderne produksjonslinje gjør at våre hus og hytter blir solide og uten luftlekkasjer.

Laftestokker har en naturlig evne til å lagre varme for å kunne gi varme gradvis tilbake til omgivelsene. Dette gjør at laftestokken på varme dager bidrar til av
kjøling, mens det på kalde dager bidrar til oppvarming. Tømmer utnytter solenergi effektivt siden veggkonstruksjonen ikke har dampsperre.

Framstilling av laftevegg har lavt energibruk sammenlignet med andre veggkonstruksjoner. For eksempel bruker man ca. 50% mer energi for å tilvirke tilsvarende mengde betong. Dermed blir det totale energiforbruket lavt. Alt trevirke fra vår produksjonsprosess utnyttes. Flis og avkapp selges for bruk i varmeenergiproduksjon


 

Levetid4. Lite vedlikehold

Et laftehus står i generasjoner. La dine etterkommere arve idyllen i laftehuset!

Et laftet hus blir aldri umoderne. Vi kjenner i dag til laftehus som er over 800 år gamle. Så lenge tømmeret holdes unna kontakt med jord er dette nesten ikke nedbrytbart. Ditt tømmerhus burde altså ha god sjanse for å kunne overleve 200 år , eller kanskje 10-15 generasjoner.

Det forutsetter at huset blir tatt vare på, men ettersom kjærligheten til et tømmerhus blir så stort burde det ikke være noe problem. Det kreves minimalt med vedlikehold på et tømmerhus sammenlignet med andre hus.

I laftet tømmervegg vil det ikke være kuldebroer eller plastikk sperre som gjør at fuktighet kondenserer og råte dannes. Du får et sunt og levedyktig hus. Når husets levetid en gang i fremtiden er ute kan alle materialer enkelt gjenvinnes på en enkel miljøvennlig måte.


5. Brannsikkerhet

Mennesker i et laftet hus kan sove trygt om natten!

Massive tømmerstokker er ekstremt lite brannfarlig. I stede for å brenne vil de gradvis forkulles, og holde fasongen. Du vil aldri oppnå eksplosjonsartet brann, og bærende konstruksjoner tåler å brenne svært lenge før de kollapser.